Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Krasny Octyabr - (Red October Volgograd)

"Kόκκινος Οκτώβρης" είναι η ονομασία που δόθηκε στο τελευταίο στάδιο της επανάστασης του κόμματος των Μπολσεβίκων απέναντι στην προσωρινή κυβέρνηση που είχε διαδεχτεί εν μέσω παγκοσμίου πολέμου το τσαρικό καθεστώς και τον επικεφαλή του τσάρο Νικόλαο Β'. Στις 25 Οκτωβρίου του 1917 (7 Νοέμβρη με το τωρινό ημερολογιο), υπό τους κανονιοβολισμούς του θωρηκτού Αουρόρα, το κίνημα της Οκτωβριανής Επανάστασης "κατέλαβε τους σιδηρο­δρομικούς σταθμούς, τα υπουργεία, την Κεντρική Τράπεζα, το ταχυδρομείο και το τηλεγραφείο [της Αγίας Πετρούπολης...]. Το βράδυ της ίδιας μέρας συνήλθε το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ. Στο συνέδριο αυτό οι Μπολσεβίκοι κέρδισαν την πλειοψηφία." («Ο Οκτώβρης και η Εποχή μας» (εκδ. Τόπος, Αθήνα 2010). Ανεξάρτητα από την όποια ερμηνεία δίνει ο καθένας στη ροή και στην κατάληξη της ιστορίας, ο όρος "Κοκκινος Οκτώβρης" πάντα θα αποτελεί ένα φορτωμένο σημειολογικά ιδεογραμμα.



Στους λάτρεις του κινηματογράφου είναι σίγουρα γνωστή η ιστορία του Ρώσου πλοιάρχου Μάρκο Ράμιους, ο οποίος στην ταινία "Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη" αυτομολεί από την ΕΣΣΔ κλέβοντας το ομώνυμο υποβρύχιο. Η ταινία βασίστηκε σε δύο ιστορίες αυτομόλησης από την πρώην ΕΣΣΔ, εκ των οποίων καμμια δεν αφορούσε σκάφος με τέτοιο όνομα. Τον ήρωα υποδυθηκε εν έτει 1990 ο Σον Κόνερι και το υποβρύχιο ήταν σούπερ ουάου! Μιλάμε δεν το έπιανε ούτε ραντάρ και είχε μπερδέψει τους πάντες. Αλλοι το περνούσανε για φάλαινα. Εμ, έλα που δεν ήταν, ήταν υποβρύχιο. 





Στις 16/2/2014 ο νέος "Κοκκινος Οκτώβρης", αυτός του Βόλγκογκραντ, σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο ρωσικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια και διεμβόλισε τα στεγανά του θωρηκτού ΤΣΣΚΑ αποκλείοντας την ομάδα του στρατού από το ρωσικό κύπελλο. Σίγουρα η μεγαλύτερη νίκη στη βραχύβια ιστορία της ομάδας, το 73-84 στην έδρα της αρκούδας είχε την υπογραφή ενός λησμονημένου. Ο Βον Ουέιφερ, ο άλλοτε φερέλπις γκαρντ των Χιούστον Ρόκετς και ένα από τα μεγαλα συμβόλαια στην ιστορία του Ολυμπιακού κατέβαλε στην ομάδα του Μεσίνα ούτε λίγο ούτε πολύ 38 κανονιές. Βρε τον άτιμο. Γύρισε τον μισό μπασκετικό πλανήτη (Κίνα, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ρωσία) αλλά δεν το βάζει κάτω. http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=31862&subid=2&pubid=129644553

Το Βόλγκογκραντ είναι μια πόλη περίπου ενός εκατομμυριου κατοίκων στις όχθες του Βόλγα, σε ίση απόσταση από την Κασπία και την Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι φέτος, δεν είχε ομάδα μπασκετ στην επαγγελματική κατηγορία. Το νέο καμάρι της πόλης, ο "Κόκκινος Οκτώβρης" έχει την έδρα του σε ταιριαστή διεύθυνση. Arena Dvorets Sporta Volgogradskih Profsouzov, λεωφόρος Λένιν 65.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου